""

Faust. Das Projekt

Aquest blog és la memòria d'una experiència artística i pedagògica; una experiència teatral a l'aula d'alemany, realitzada al llarg de dos cursos (2010-2011, 2011-2012) amb un grup inicial de nou alumnes.

Durant el 3er curs d'ESO, amb aquests alumnes vam decidir abandonar totalment el programa previst i treballar només a partir del teatre. Treballaríem diferents aspectes (text, interpretació, literatura, llengua, posada en escena, escenografia...) en funció d'una adaptació del Faust de Goethe. La decisió va ser presa per tot el grup (alumnes i professora).

La intenció, en redactar el text, va ser intentar transmetre algun aspecte de l'obra original -intentant que no resultés pretenciós, ni tampoc banal- i que tots els actors tinguessin una intervenció important.

Penso que l'experiència ens ha sortit bé: no només vam aconseguir una subvenció de la Generalitat per a l'aprenentatge actiu d'idiomes, que ens va permetre anar 2 setmanes a Berlín l'octubre del 2011 i continuar el projecte (sobretot pel que fa a l'aprenentatge en teatre i en llengua). Sinó que realment, i això és el més important, vam viure una experiència irrepetible pel que va significar la descoberta del fet teatral: d'un llenguatge, del treball en equip, de l'actitud en escena.

Per a mi, com a professora, ha estat molt especial: molt poques vegades es dóna aquesta conjunció, quasi màgica, de poder disposar del temps, l'espai i la predisposició necessaris per a poder "descobrir" (en el sentit més estricte del terme) un llenguatge -en grup, a partir de l'observació, la discussió, el debat, l'assaig-error...- i a partir de tot això el·laborar quelcom artísic. Penso que hi ha un gran esforç intel·lectual darrere aquesta experiència.

El nostre agraïment a l'institut Menéndez y Pelayo, i als pares dels alumnes. També, i molt especialment, a la Yolanda Rubiales i la Marina Ciurans.

Tot i que el blog és íntegrament en alemany, estem segurs que ho entendreu: el teatre és un llenguatge universal, i no és només la paraula l'essencial.

Viel Spass mit Faust!
 

Joana Busquets Figueras

Im 3. kurs ESO haben wir angefangen, im Deutschunterricht Theater zu spielen. Wir wollten etwas machen, der wircklich "deutsch" war und haben "Faust" gewählt (natürlich vereinfacht). Es hat uns viel Spass gemacht und wir haben wircklich viel gearbeitet.

 Im Juni haben wir vor den Eltern gespielt: unsere erste Aufführung...und sie waren begeistert! Danach haben wir uns bei der Generalitat de Catalunya beworben. Es hat geklappt und wir konnten im Oktober 2011 mit einem Stipendium 2 Wochen in Berlin verbringen.

 Da haben wir Deutsch gelernt und weiter mit Faust gearbeitet. Jeden Nachmittag sind wir ins Berliner Theaterhaus gegangen, um mehr über Theater zu lernen und um unser Stück zu verbessern. Am Ende des Aufenthaltes haben wir Faust im Theaterhaus aufgeführt. Es war eine unglaubliche Erfahrung!